
Town of Springfield Candidate and Poll Watcher Guidelines

· No campaigning, electioneering or discussion of the election is to take place inside the town office or any location where an election is being held (the polling place).  17VSA§2508
· No campaign materials including signs, buttons, leaflets, or any other election materials that refers to a candidate on the ballot; a question on the ballot; or an organized political party are permitted inside the polling place. 17/VSA§2508
· No candidate or other person may physically interfere with the progress of a voter to and from the polling place. 17/VSA§2508
· Exit polls or surveys can be done outside the polling place exit in the designated area so long as a voter voluntarily offers to participate and the persons conducting the polls or surveys does not hinder or impede the progress of the voter as they leave the polling place.  17/VSA§2508

· Candidates and/or campaign workers at the entrance are to stay in the designated driveway area of the school and not in or near the covered area leading into the polling place or at the stairs leading up from the parking lot.
· Care should be taken to allow easy access by the public to parking places.  Be careful of traffic entering and exiting the parking area.  Candidates and/or campaign workers may be asked to remove their cars from the upper parking area in front of the school if the parking area becomes too congested.  Designated handicapped parking must not be blocked.   

· Election Campaign Signs:

· The Town of Springfield does not allow signs to be left unattended on town property.
· You must “man” (physically be with) your sign at all times.
· When you leave an area, take your sign with you.
· At the polls each candidate or representative of that candidate may hold one sign plus have one lawn sign in the ground at the top of the stairs near the bench.

· At the polls do not leave one person to “man” a multitude of different of signs.
· A parked vehicle with a sign in or on it, is not considered an unmanned sign.

· Do not hang signs on the fence at Riverside Middle School or on the building.
· In accordance with Town of Springfield Zoning By-Laws, Article 4, Section 4.18(B)(10) political campaign signs announcing a candidacy or issue for an election are permitted, provided:

i. They are on private property with the owner’s permission;

ii. Not posted within the public highway right of way (This is the grass that is in between road and sidewalk.  If no sidewalk, further than 10’ from the edge of pavement or gravel road);
iii. The signs are removed within 24 hours of the end of the election.

Zoning By-Laws are available at http://www.springfieldvt.govoffice2.com.  
The Zoning Administrator can be reached at 802-885-2104

· Poll watchers are permitted inside the polling place and must remain in the designated observation area behind the guardrail.  They must not interrupt the election officials or the election process.  No cell phone or pager use is permitted.  No talking with voters or other poll watchers is allowed.  17VSA§2564                                                                                                                                                                        
· Poll watching rules apply during the vote counting process.

· If any question arises, please contact the presiding election official.
Barbara A. Courchesne

Presiding Officer
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